Čaje, ktoré riešia
Zdraviu prospešné účinky bylín sa dajú veľmi dobre využiť vo forme čajov a odvarov. Účinné látky sú vo väčšine prípadov rozpustné vo vode a po kratšej alebo dlhšej dobe varu sa uvoľňujú z rastlinnej hmoty do vodného roztoku.
Tento spôsob užívania bylín je tradičný a veľmi účinný. Liečebné látky totiž oveľa jednoduchšie prestupujú do tela, a ak sa čaj popíja po malých dávkach po celý deň, efekt je intenzívnejší než pri jednorazovom aplikovaní rovnakej dávky. Voda je veľmi silné informačné médium a pri varení do nej prechádzajú okrem účinných látok aj bylinné bioinformácie.
V tropických dažďových pralesoch Strednej Ameriky rastie vysoký strom s hladkou kôrou a trubkovitými kvetmi, ktorého účinky poznajú miestne domorodé kmene už po stáročia. Indiáni ho nazývajú slovom, ktoré sa dá preložiť ako „mať moc a silu“. Moderná história lapacha sa datuje od roku 1884, kedy bola izolovaná jeho najdôležitejšia obsahová látka a následne sa testovali účinky u najrôznejších foriem rakoviny. Úspešnosť bola natoľko zarážajúca, že brazílska vláda uvalila informačné embargo na výsledky všetkých klinických výskumov týkajúcich sa lapacha. Toto embargo bolo porušené až v roku 1981 a od tej chvíle záujem o túto rastlinu vo svete veľmi prudko stupa.